Wat zijn cryptocurrencies en hoe werkt het?

Wat zijn cryptocurrencies en hoe werkt het? + 6 stappen om te handelen in crypto

In de afgelopen jaren hebben de ontwikkelingen niet stilgestaan. Dit zie je aan het bedrijfsleven, dit zie je aan de communicatiemogelijkheden en dit zie je aan de online valuta. Ja, je leest het goed: sinds enige tijd is het mogelijk om te betalen met digitale valuta zoals cryptocurrencies.

Dit betekent eigenlijk dat je niet meer per sé met bijvoorbeeld de euro of de dollar hoeft te betalen. Nee, in plaats daarvan kun je met cryptocurrencies betalen. Maar, wat zijn cryptocurrencies nou precies? Hoe kun je met cryptocurrencies betalen? Hoe kun je in cryptocurrencies handelen? En wat zijn de belangrijkste voordelen van cryptocurrencies?

Op eigenlijk al deze vragen ga je in dit artikel een passend antwoord vinden. Een antwoord waarmee je direct een volledig beeld van de wereld van cryptocurrency krijgt. Daarbij geef ik je in dit artikel graag ook nog enkele tips. Tips waarmee je bijvoorbeeld direct kunt starten met de handel in cryptocurrencies!

Leestijd: 10 minuten


Inhoudsopgave


Wat zijn cryptocurrencies?

Cryptocurrencies zijn digitale munteenheden. Deze digitale munteenheden kun je eigenlijk zien als een variatie op de ‘normale’ betaalmiddelen; de euro, de dollar en de pond zijn daar enkele voorbeelden van. Eeuwenlang hebben deze betaalmiddelen de hoofdrol gespeeld, maar daar is sinds 2008 verandering in gekomen.

Vanaf dat jaar zijn de cryptocurrencies namelijk met een flinke opmars bezig. Deze opmars is te danken aan de mogelijkheden van de cryptocurrency, maar óók aan de koersschommelingen. Doordat de cryptocurrency aan een bepaalde koers gekoppeld zijn, kun je veel geld verdienen met de handel in deze digitale munteenheden.

Als men het over cryptocurrency heeft, gaat het al snel over de Bitcoin. De Bitcoin is de bekendste cryptomunt en is ook de meest waardevolle cryptomunt. Bovendien is de verwachting dat de munt in de toekomst alleen maar meer en meer waard gaat worden. Ondertussen zijn er ook honderden altcoins op de markt gebracht; dit zijn alternatieve varianten van de Bitcoin.

Op deze foto zie je 3 verschillende cryptomunten
Bekende cryptocurrency

De geschiedenis van de cryptocurrencies

Al honderden jaren spelen de banken een cruciale rol in het monetaire stelsel. De banken bepalen hoeveel geld erbij gedrukt wordt, wat de rente is en kunnen ook alle transacties in de gaten houden. Sterker nog; als je op dit moment een transactie uit wilt voeren, heb je daar sowieso een bank voor nodig. Deze bank is echter een overbodige schakel in het betalingsverkeer.

Die mening was Satoshi Nakamoto in ieder geval toegedaan. Deze persoon, zijn/haar echte naam is tot op heden niet bekend, lanceerde in 2008 namelijk een interessant manifest. In dit manifest, een onlinedocument, beschreef Satoshi Nakamoto uitgebreid wat de huidige status van het monetaire stelsel is.

Daarbij kwam Satoshi ook direct met een oplossing op de proppen: de blockchaintechnologie in combinatie met de Bitcoin. Dit was het eerste moment dat men met de Bitcoin kennis kon maken, maar dat ging niet geheel zonder slag of stoot.

Nee, in de eerste jaren bleek dat er behoorlijk veel weerstand tegen de Bitcoin was. Dat kwam hoogstwaarschijnlijk omdat het iets volledig nieuws was. Iets nieuws wat ook nog eens het huidige monetaire stelsel volledig omlaag zou kunnen halen.

Door de jaren heen is de Bitcoin echter onwijs populair geworden. In mijn ogen zullen sommige bankiers met de billen samengeknepen op de bank zitten; zij gaan mogelijk hun machtspositie kwijtraken.


Wat is de blockchaintechnologie precies?

In een artikel over cryptocurrency mag de blockchaintechnologie niet ontbreken. Zonder deze technologie zou het namelijk niet mogelijk zijn om betalingen te verrichten met cryptocurrency.

Je kunt de blockchaintechnologie eigenlijk als een database zien. Een database waarin alle transacties opgeslagen en verwerkt worden. Voor de verwerking hiervan is echter geen tussenpartij noodzakelijk; dit gaat allemaal volledig automatisch via de blockchaintechnologie.

Bovendien zijn alle transacties via de blockchaintechnologie volledig anoniem. Je kunt dus een transactie uitvoeren, waarna niemand kan achterhalen aan wie je de betaling hebt gedaan. In verhouding tot het huidige monetaire stelsel is dit dus een stuk anoniemer en veiliger.

Tot slot is het goed om te weten dat de blockchaintechnologie een volledig gedecentraliseerd systeem is. Dit is dus een systeem dat niet eigenaar van één bepaalde partij is. Nee, het is eigenlijk een systeem dat bestaat uit een netwerk van computers. Deze computers zijn echter van niemand, terwijl het netwerk ook van niemand is. Juist doordat dit een volledig gedecentraliseerd systeem betreft, kan er over de veiligheid niet getwijfeld worden.

Ten opzichte van het huidige monetaire stelsel brengt de blockchaintechnologie veel voordelen met zich mee. Over deze voordelen kom ik verderop in dit artikel graag nog even terug!


Waarom zijn de cryptocurrencies zo populair?

Zoals ik eerder in dit artikel al stelde, was er aan het begin veel weerstand. Veel mensen waren sceptisch over de Bitcoin; zo gaven veel mensen aan dat dit wel een luchtbel moest zijn. Ook waarschuwden veel mensen over een zogeheten financiële piramide; een verboden financieel stelsel waarbij uiteindelijk enkele mensen onwijs veel geld zouden verdienen.

In de afgelopen jaren is gebleken dat hier absoluut geen sprake van is. Nee, in de afgelopen jaren is juist gebleken dat de cryptocurrencies onwijs populair geworden zijn. Deze populariteit is aan enkele factoren te danken, waarover ik je hieronder graag meer vertel.

Allereerst hechten meer en meer mensen waarde aan privacy en anonimiteit. Zeker op het internet. Dankzij de cryptocurrencies en blockchaintechnologie is het mogelijk om een transactie volledig anoniem uit te voeren. Voor deze transactie is geen tussenpersoon meer vereist; iets wat in het huidige monetaire stelsel juist voor meer en meer kritiek zorgt. Dankzij de blockchaintechnologie kun je dus geheel anoniem een transactie uitvoeren. Ongeacht de hoogte van het bedrag en ongeacht wie de ontvanger van het bedrag is.

Ten tweede: je hebt momenteel de keus uit behoorlijk veel cryptocurrencies. Je kunt bijvoorbeeld voor de Bitcoin kiezen, maar je kunt ook voor één van de vele altcoins kiezen. Deze altcoins kun je eigenlijk zien als een variant op de Bitcoin; de Bitcoin is en blijft de meester in de wereld van de cryptocurrencies. Doordat je de keus uit meerdere cryptocurrencies hebt, kun je altijd wel een geschikte digitale munt vinden. Een munt die bij jou past en waar je op termijn veel van verwacht.

Op deze foto zie je allemaal geld waaronder cryptocurrencies

Daarmee kom ik direct op het belangrijkste punt uit: de mogelijke winstgevendheid van cryptocurrencies. Als je op de juiste manier in cryptocurrencies weet te handelen, kun je hier miljonair mee worden. Ja, die stelling durf ik wel aan te gaan. Waarom ik die stelling aan durf te gaan? Omdat al de nodige mensen hebben bewezen dat ze hier daadwerkelijk miljonair mee zijn geworden. Over het handelen in cryptocurrencies vertel ik je in de loop van dit artikel graag meer.

Ook is het een feit dat de cryptocurrencies meer en meer in het nieuws komen. Lange tijd leek dit eigenlijk een verboden onderwerp te zijn bij de mainstream media. Door de jaren heen is daar gelukkig verandering in gekomen. In bijvoorbeeld de kranten en in televisieprogramma’s wordt meer en meer over de digitale munteenheden gesproken. Volledig terecht in mijn ogen; de cryptocurrencies kunnen op termijn mogelijk de rol van de euro over gaan nemen.

Tot slot hebben simpelweg meer mensen interesse in de cryptocurrencies gekregen. Dit komt enerzijds door de financiële mogelijkheden, maar anderzijds ook door de weerstand tegen het huidige monetaire stelsel. Meer en meer mensen zien in dat de huidige bankiers al het geld verdienen. Ook zien meer en meer mensen in dat de macht volledig bij de banken ligt. De hoogste tijd dus voor een verandering, waar Satoshi Nakamoto al in 2008 het startsein voor gegeven heeft!


Hoe kun je handelen in cryptocurrencies?

Spreken de voordelen van cryptocurrency jou wel aan? Lijkt het jou daarom ook interessant om te handelen in cryptocurrencies? Dan is het goed om enkele belangrijke knopen door te gaan hakken. Bovendien wil ik je op voorhand op het volgende wijzen: je loopt het risico dat je jouw inleg kwijtraakt. Dit kan een gedeelte van jouw inleg zijn, maar het kan ook jouw totale inleg zijn. Als je in cryptocurrency wilt gaan handelen, is het daarom aan te raden om dit alleen te doen met geld dat je écht kunt missen.

Vervolgens is het aan te raden om onderstaand stappenplan op te volgen. Met dit stappenplan ben je in staat om snel de juiste cryptocurrencies aan te schaffen.


Stap 1: zoek een geschikte broker of exchange uit

Allereerst moet je op zoek gaan naar een geschikte broker of exchange. Bekende voorbeelden en mijn top 4 zijn: 1. Bitvavo, 2. Bitcoin Meester, 3. Binance of 4. Coinmerce.

Bij deze online partijen kun je cryptocurrencies inkopen en naderhand ook weer verkopen. Je kunt deze online partijen eigenlijk als een soort van handelsplaats zien. Een handelsplaats waar je uit het uitgebreide aanbod van cryptocurrencies kunt kiezen, waarna je de cryptocurrencies ook weer kunt verkopen.

Hoe je de beste broker/exchange uit kunt kiezen? Dat doe je onder meer door kritisch naar de kosten en voorwaarden te kijken. Des te lager de kosten zijn, des te hoger jouw rendement uitgaat/kan vallen. Maak daarom voor jezelf echt een goede vergelijking en kies uiteindelijk voor de beste broker/exchange.

Wij mogen onze lezers €1000,00 gratis handelen als welkomsbonus bieden bij Bitvavo. Hier kan je super gemakkelijk crypto kopen via ideal en verkopen via iban.


Stap 2: maak een account aan

Heb je een geschikte broker/exchange gevonden? Dan is het aan te raden om zo snel mogelijk een account aan te maken. Bij het aanmaken van dit account moet je eventjes scherp zijn; je moet echt alle velden volledig naar waarheid invullen.

Nadat je dat gedaan hebt, krijg je een verificatiemail in jouw mailbox. Met deze mail kun je uiteindelijk de registratie volledig voltooien. Vanaf dat moment ben je in staat om te handelen in cryptocurrencies.


Stap 3: stort geld naar jouw account

Zo, je kunt nu geld naar jouw account gaan storten. Bepaal voor jezelf met welk startbedrag je wilt beginnen. Stem dit startbedrag goed af op jouw totale vermogen; zo is het advies om jouw inleg goed te spreiden. Stort dus niet al jouw spaargeld, aangezien je jouw inleg dus ook kwijt kunt raken.

Hoe je het geld precies kunt storten, is per broker verschillend. Feit is dat dit behoorlijk simpel gaat en dat het geld ook direct in jouw account beschikbaar komt.


Stap 4: maak een goede vergelijking tussen de cryptocurrencies

Staat het geld eenmaal op jouw account bij de broker/exchange? Dan kun je de gewenste cryptocurrencies aan gaan schaffen. Maar, voor welke cryptocurrencies kun je nou het beste kiezen? Ja, het lastige is dat niemand de toekomst kan voorspellen. Je hebt dan ook géén zekerheid dat je bij de handel in cryptocurrencies sowieso winst gaat maken.

Graag wil ik je daarom het volgende aanraden: maak voor jezelf echt een goede vergelijking tussen de cryptocurrencies. Op mijn website heb ik meerdere blogartikelen geplaatst met daarin meer informatie; zo kun je bijvoorbeeld een volledig stappenplan vinden waarmee je de beste cryptocoins kunt vinden.


Stap 5: koop de gewenste cryptocoins aan

Het is nu de hoogste tijd om de gewenste cryptocoins aan te schaffen. Je kunt dit doen door direct jouw euro’s voor de cryptocoins in te wisselen, maar dat is niet altijd mogelijk. In dat geval moet je eerst jouw euro’s omzetten naar Bitcoins, waarna je de Bitcoins om kunt zetten in de gewenste cryptocoins. Dit is wellicht ietwat omslachtig, maar het went snel.


Stap 6: bepaal je strategie

Zo, je moet nu ook na gaan denken over de strategie die je gaat volgen. Richt je jouw pijlen op de korte termijn? Of ben je juist overtuigd van een koersstijging op de lange termijn? De keus is volledig aan jou.

Op deze foto zie je schaken als voorbeeld van het bepalen van een strategie bij het kopen van crypto
strategie

Hoe kun je geld verdienen aan de cryptocurrencies? 5 tips.

Sinds 2008 zijn de cryptocurrencies met een flinke opmars bezig. Deze opmars is onder meer te danken aan de stijgende koersen van de cryptocurrencies. Als je perfect op deze stijgende koersen in weet te spelen, kun je behoorlijk veel geld verdienen. Maar, hoe doe je dat nou? En waar moet je rekening mee houden?

Allereerst heb ik enkele tips voor je op een rijtje gezet:

  • Laat je nooit leiden door emoties. Alle trades die je plaatst, moeten gebaseerd zijn op goed onderzoek. Ga dus niet lukraak handelen in cryptocurrencies en schakel je emoties zoveel mogelijk uit. Net zoals succesvolle beurshandelaren doen bij het handelen in aandelen.
  • Volg de tips van experts op. In de afgelopen jaren zijn meerdere experts in de wereld van cryptocurrencies opgestaan. Als je de tips van dergelijke experts volgt, is de kans groot dat je al snel de juiste cryptocoins aan weet te schaffen.
  • Richt je pijlen echt op een bepaalde strategie. Bepaal of je gaat voor de winst op de korte termijn of voor de winst op de lange termijn. Over het algemeen werkt een combinatie van deze twee strategieën níet.
  • Probeer de kosten zo laag mogelijk te houden. Bij het in- en verkopen van de cryptocoins moet je een bepaald bedrag betalen aan de broker/exchange. Als je deze kosten zo laag mogelijk weet te houden, kun je een zo’n hoog mogelijk rendement behalen.
  • Blijf je kennis bijspijkeren. Als je echt succesvol in cryptocurrencies wilt handelen, is het van belang dat je weet waar je mee bezig bent. Ik wil je dan ook graag aanraden om voortdurend jouw kennis bij te spijkeren.

Wil je geld verdienen met Bitcoin en Ethereum? Download dan nu de gratis de 93 pagina’s tellende handleiding geld verdienen met Bitcoin en Ethereum van Harm van Wijk!

Plaats een reactie